Nieuws

Interview Tim Kolen, specialist Verenigingen & Stichtingen bij Q-Concepts

2 min lezen

Redactie

Redactie  -  maandag 10 december 2018

Wij merken dat het vak van accountant onvoldoende gewaardeerd wordt. De beroepsgroep kampt met een terugloop. Door inzicht te geven in wat een accountant nou eigenlijk doet, willen we dit tij keren. In dat kader interview ik regelmatig Qollegae over de inhoud van het vak. Dit keer is het de beurt aan Tim Kolen, specialist Verenigingen & Stichtingen bij Q-Concepts.

Even voorstellen...

Ik ben Tim Kolen, 37 jaar en woon in Vlaardingen. Ik heb inmiddels bijna 15 jaar ervaring binnen de accountancy, waarvan 5 jaar bij een 'Big 4'-kantoor. Ik heb ruime ervaring met middelgrote ondernemingen zoals familiebedrijven, vermogensbeheerders en niet wettelijke controles zoals stichtingen en verenigingen. Binnen Q-Concepts heb ik me gespecialiseerd in Verenigingen & Stichtingen. Ik heb veel ervaring met advisering en ben graag operationeel betrokken bij opdrachten.

Wat doet een accountant voor een vereniging / stichting?

De werkzaamheden zijn voor een groot deel hetzelfde als bij een MKB bedrijf. Alleen bij stichtingen en verenigingen zijn er over het algemeen meerdere opdrachten die we kunnen uitvoeren.

Aan wat voor opdrachten moet ik dan denken?

Het gaat dan om subsidiecontroles, WNT-controles (Wet Normering Topinkomens, red.) en controles op overige verantwoordingen. De subsidiecontroles zijn heel divers. Dit kan bijvoorbeeld een lokale subsidie verantwoording zijn, maar ook een Europese subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Deze hebben vaak te maken met specifieke projecten die de stichting uitvoert. Aan het einde van de looptijd moet voor de subsidie verstrekker een subsidie verklaring worden opgesteld. Wij hebben binnen Q-Concepts daarom ook specialisten in subsidiecontroles (zie het duo interview met Kevin van der Veer en Kevin Thewissen, red.)

In hoeverre is het werk anders dan bij een ‘normaal’, MKB bedrijf?

Binnen een vereniging of stichting is de dynamiek tussen de medewerkers, directie en bestuur veel groter. De accountant speelt m.i. een belangrijke rol hierin. Dit kan bijvoorbeeld gaan om gesprekken met medewerkers of het bestuur. Vaak zijn de opdrachtgevers ook bekend en aansprekend. Denk bijvoorbeeld aan musea, goede doelen en theaters. Daarnaast is de wet - en regelgeving zeer uiteenlopend.

Geef eens voorbeelden van deze specifieke wet- en regelgeving?

Naast de normale wet- en regelgeving zijn er specifieke richtlijnen voor de jaarverslaggeving waaraan stichtingen en verenigingen zich moeten houden. Dit kan gaan om de RJ 640 (organisaties zonder winstoogmerk) of de RJ 650 (Fondsenwervende organisaties). Het leuke hiervan vind ik dat het bij goed gebruik echt een toevoeging kan zijn voor de lezer van de jaarrekening. Verder bestaat er sinds een aantal jaar de Wet normering Top inkomens (WNT). Dit is een zeer lastige wet geworden en wij zien dat Stichtingen moeite hebben om deze wet op de juiste wijze in de jaarrekening te krijgen.

Kun je uitleggen waar dit door komt?

Veel van de organisaties moeten voldoen aan deze richtlijn vanuit subsidie verantwoording. De complexiteit zit voornamelijk in alle uitzonderingen die op deze wet van toepassing zijn. Maar om dit samen met de klant te doorgronden en op een juiste manier in de jaarrekening te krijgen is erg boeiend.

Wat heb je met deze sector?

Vanuit mijn vorige werkgevers heb ik vanaf het begin van mijn carrière altijd al relatief veel stichtingen in mijn portefeuille gehad. Daarnaast vind ik het leuk om organisaties die sociaal-maatschappelijk een belangrijke rol spelen te ondersteunen.

Wat spreekt je zo aan in dit werk?

Zoals ik al heb aangegeven is de dynamiek erg leuk. De verschillende opdrachten, vaktechnische uitdagingen en het contact met de mensen spreekt me aan. Daarnaast heb je bij stichtingen en verenigingen net iets andere organisaties in je portefeuille. We hebben bijvoorbeeld een aantal TV-zenders binnen Q-Concepts als cliënt. Dit zijn natuurlijk organisaties die veel medewerkers bij Q-Concepts aanspreken. Het ontmoeten van iemand die je dagelijks op TV ziet spreekt over het algemeen erg tot de verbeelding.

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie
Blijf in ontwikkeling met ons
Komt u even kijken?