Kennis - Qconcepts

Zo bereken je carbon footprint van beleggingen, zegt Anne

Geschreven door Redactie | 4-sep-2020 11:19:00

Ik geniet ervan om systemen zo in te richten dat er zonder gedoe de juiste informatie uitkomt. Een mooi voorbeeld is de bijdrage die pensioenfondsen en verzekeraars aan de klimaatverandering leveren. Deze bijdrage scoort vaak een onvoldoende. Ook dit vraagstuk begint met de juiste informatie en een goede berekening van de carbon foodprint van beleggingen. Zo begint Anne ons gesprek.

Wie ben je?

Anne is 32 jaar en heeft nationale en internationale ervaring opgedaan. Sinds begin 2020 is Anne werkzaam voor Q-Concepts als investment management specialist. Anne brengt kennis over SimCorp Dimension, haar vaardigheden als consultant en haar Q-DNA in bij verschillende investment management partijen, zoals nu bij PGGM. Daar slaat ze de brug tussen business en IT. En zorgt ze voor een werkend systeem en de juiste informatie.

Hoe zit het met de carbon footprint?

Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars vertellen graag hoe groen ze bezig zijn. Maar de eerlijke pensioenwijzer berichtte laatst dat de 10 grootste pensioenfondsen nog altijd dikke onvoldoendes halen op hun bijdrage aan klimaatverandering (link: https://pensioenpro.nl/pensioenpro/30040141/eerlijke-pensioenwijzer-iets-milder-over-duurzaamheid-pensioensector).

Verzekeraars doen het iets beter volgens de Fair Finance guide, een samenwerking van NGO’s die zich o.a. met klimaatverandering bezig houdt. Volgens hen is er sprake van een positieve trend, maar wordt er nog steeds overwegend meer in fossiele dan in hernieuwbare energie geïnvesteerd. Juist nu, een tijd van volatiele markten en een onzekerheid, is het moment voor pensioenfondsen en verzekeraars om aan te tonen dat ze er alles aan doen om hun investeringen bij te laten dragen aan een duurzame, groene toekomst. De eerste stap is meten en analyseren in hoeverre je belegde euro’s nu al de strijd aan gaan tegen klimaatverandering.

Hoe bereken je de carbon footprint?

Eén veelgebruikte meetmethode is het berekenen van de carbon footprint van bedrijven en landen waarin wordt geïnvesteerd. De verschillende broeikasgassen die bedrijven uitstoten worden volgens het GHG protocol omgerekend naar een CO2 equivalent. Door om te rekenen naar uitstoot per geïnvesteerde euro weet je waar het zwaartepunt van je voetafdruk ligt, en kun je hopelijk door bewust te beleggen de score naar beneden zien gaan.

Platgeslagen is de berekening als volgt: de verhouding tussen jouw belegging en de totale waarde of schuld van de uitgever van de belegging * de carbon footprint van die uitgever. Dus stel dat je een miljoen investeert in aandelen van een bedrijf met een waarde van 10 miljoen, en zij stoten jaarlijks 80 ton CO2 uit, dan is de bijdrage van jouw investering aan de carbon footprint van dat bedrijf 1/10*80= 8 ton CO2. Maar die meting is complexer dan dit voorbeeld, waarbij o.a. de volgende kwesties zijn te overwegen:

  • Welke methode volg je? Een organisatie van Nederlandse beleggingsinstituten heeft een poging gedaan een methode op te stellen om mee te starten, maar geeft zelf al toe dat ze nog niet volledig zijn. Deze organisatie, PCAF, rekent met de waarde van bedrijven, terwijl anderen liever de omzet gebruiken.
  • Waar haal je je data vandaan? CO2 (equivalent) uitstoot-cijfers zijn bij meerdere partijen te verkrijgen, bijvoorbeeld Vigeo of MSCI. Nog beter is om de opgegeven cijfers met elkaar te vergelijken.
  • Hoe om te gaan met verschillende instrumenten? Van aandelen en credit bonds kun je de uitgever gemakkelijk achterhalen, net als het aantal totaal uitgegeven stukken. Voor staatsobligaties kun je de totale staatsschuld van een land gebruiken. Voor derivaten wordt het alweer lastiger, want institutionele beleggers hebben vaak een groot stuk, en dus veel geld, zitten in het afdekken van de rente. Tel je dat dan mee als cash, met 0 uitstoot? Gebruik je de waarde of de exposure? En mag je dat dan meenemen in het percentage van je totaal aan berekende CO2 voetafdruk?
  • Look-through. Veel beleggers hebben fondsen die een gedeelte van hun beleggingsstrategie uitbesteden aan fondsmanagers, waar ook weer een gedeelte wordt doorbelegd in, je raadt het al, een fonds. Het kan dan behoorlijk moeilijk zijn om te achterhalen met hoeveel aandelen Shell je precies moet rekenen.
Waar kan jij mee helpen?

Al deze afwegingen en methodes moeten in het beleggingssysteem en rapportages verwerkt worden. De huidige systemen zijn nog niet ingericht op deze taken, en het kost dan veel kunst- en vliegwerk om de juiste cijfers eruit te krijgen. Bij Q-Concepts hebben we ervaring met het verwerken van carbon footprint data en het registreren van deze informatie in je beleggingssysteem. Daarnaast kan Anne of 1 van haar collega's helpen met het verbeteren en uitbreiden van de rapportages.

Vanuit Q-Concepts zullen wij je de komende tijd op de hoogte houden van de ontwikkeling rondom ESG. Dus houd de komende tijd onze kanalen (vooral LinkedIn en onze website) in de gaten en blijf op de hoogte hoe het meten van ESG data leidt tot duurzamer beleggen!

Meer weten?

Neem dan contact op met Anne Boer op 06-53953972 of anne.boer@q-concepts.nl. Wil je meer weten over werken bij Q-Concepts, neem dan contact op met Juliette de Gouw op 06-82112054 of juliette.de.gouw@q-concepts.nl.