Anti-stress-voor-accountants
Column

Het anti-stressboek, ook voor accountants!

3 min lezen

Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers  -  dinsdag 11 oktober 2022

De vakantieperiode ligt inmiddels al weer een paar weken achter ons en in weemoed denk ik nog eens terug aan dat leuke terrasje in Cortona Italië en een middagdutje aan het zwembad. Dat vakantiegevoel stroomt weer langzaam weg nu de plicht weer roept, het nieuwe boekjaar is gestart, en je weer lekker aan het werk bent met klanten en teamleden. Je hoort mij niet klagen, maar ik merk dat er weer knooppunten en conflicten in de zakelijke en privé agenda komen. Heel veel balletjes moeten weer in de lucht gehouden worden. Herkenbaar? 

Ik ben toch altijd relaxed?!

Tijdens onze vakantie met het gezin kreeg ik van mijn vriendin het ultieme anti-stressboek van Thijs Launspach onder de neus geschoven. ‘Echt iets voor jou’ zei ze. ‘Hoezo’ zei ik, ‘ik ben toch altijd relaxed!’ Na die woorden moest ik zelf al glimlachen, want ook ik wist: dat is natuurlijk niet zo. Er zijn genoeg uitdagingen. In mijn geval: thuis een gezin waarin drie jonge kinderen opgroeien en een vriendin die een eigen onderneming gestart is en weer is gaan studeren. Zakelijk een bestuurlijke rol als accountant. Vol interesse en een beetje sceptisch heb ik de kaft omgeslagen en ben ik aan het boek begonnen. En ik ben om. De tips die worden gegeven, helpen mij om het stressgevoel te verminderen. Mijn belangrijkste 5 inzichten uit het boek deel ik hieronder.

1. Verklein het aantal loops

Een term die ik niet snel zal vergeten uit ‘Fokking druk’ is loops. Een ‘loop’ is een gedachte die plotseling oppopt en vervolgens maar door je hoofd blijft ronddwalen. Ook wanneer je lekker aan het werk bent of thuis op de bank een krantje aan het lezen bent. Thijs maakt de rake vergelijking van die loops met een heleboel geopende tabbladen. Elke loop blijft op de achtergrond een rol spelen:

“Op een gegeven moment loopt het werkgeheugen vol, gaat de boel trager werken en volgt er een crash. Het is nog prima te doen als er maar een handvol loops geopend zijn. Maar als je steeds twintig van die geopende oorwurmen hebt ronddraaien? Dan heb je voornamelijk het gevoel dat je de hele tijd iets móet en dat je achter de feiten aanhobbelt.” Thijs Launspach – Fokking Druk

Thijs geeft de tip om dat soort oppoppende gedachten meteen ergens te noteren. Dat doe ik al jarenlang standaard op mijn dagelijkse to-do-list. Maar ja, je wilt ook niet te pas en te onpas een boekje erbij moeten pakken voor elke willekeurige gedachte. Daarom is het volgens Thijs zinvol om het aantal loops dat tegelijkertijd geopend is, te beperken. Dat kun je al doen door ervoor te zorgen dat je minder vaak gestoord wordt: notificaties uit, alleen op bepaalde tijden telefoontjes aannemen, niet voor het slapengaan je telefoon checken of een spannende serie kijken.

2. Voel je niet overal verantwoordelijk voor

Je ergens verantwoordelijk voor voelen, is op zich een mooie eigenschap. Maar er zit ook een keerzijde aan:

  • Hoe vaker jij de leiding neemt, hoe eerder anderen achterover gaan leunen.
  • Als jij altijd de verantwoordelijkheid neemt, dan zullen anderen van je gaan verwachten dat je dat een volgende keer ook doet.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ervoor dat je veel meer lades in je gedachten hebt openstaan. Je hebt het idee dat jij overal iets mee moet.
    Vaak blijkt door die vragen dat je jezelf veel meer verplichtingen oplegt dan nodig is.
3. Weet dat je niet onmisbaar bent

Ik betrap mijzelf er wel eens op dat ik denk dat ik iets moet oppakken omdat het anders niet of niet goed gebeurt. Op zich een mooie gedachte, maar het kan je ook in de weg zitten als je daardoor maar blijft rennen voor anderen. Weet dat je in veel gevallen niet onvervangbaar bent. En dat dat positief is!

4. Maak een tijdsbudget

Hier zijn wij als accountants goed in! Maar goed nu gaat het om jezelf! Je hebt een bepaald aantal uur per week te besteden. Een aantal uur gaat zitten in een goede nachtrust, een ander deel in werk en dan houd je nog een X aantal uur over voor de (andere) dingen die je fijn en belangrijk vindt om te doen.


Ga er eens voor zitten om de ideale besteding van jouw uren in kaart te brengen. Hoeveel tijd heb je nodig voor het huishouden? Hoeveel voor werk? Hoeveel voor heen en weer reizen, sporten, douchen? En hoeveel vrije tijd blijft er dan over? Kijk ook kritisch hoeveel van die vrije uren je maximaal aan bijvoorbeeld social media kwijt wilt zijn. Bespreek de uitkomsten eens met mensen om je heen. Zo vergroot je de kans dat je jezelf houdt aan je gewenste tijdsbudget.

5. Soms is 80% goed genoeg

Thijs schrijft dat perfectionisten vaak zo’n 20% van hun tijd besteden aan de eerste 80% van een opdracht en 80% aan de laatste 20% (de puntjes op de ‘i’, de correctierondes, meeleessessies). Zonde, want vaak is een project al goed genoeg als je op 80% zit. Volgens Thijs is het een kwestie van aftasten per opdracht of iets 80% of 100% perfect moet zijn. Als 80% voldoende is, kom je er ook goed van af. En zo blijf je relaxed, ook als iets 100% moet kloppen.

 

Succes weer de komende maanden!
Martijn Boelhouwers
Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers is partner bij Qconcepts. Hij begon 20 jaar geleden als accountant en vindt het vak nog steeds mateloos interessant. Zowel inhoudelijk als de ontwikkeling aan de mensen-kant.

Mail Martijn