Nieuws - Qconcepts

Trends en ontwikkelingen in de audit: Qconcepts Benchmark Arbeidsvoorwaarden 2024

Geschreven door Redactie | 26-sep-2024 12:30:41

Qconcepts, specialist op het gebied van audit, publiceert met trots de nieuwste editie van de Benchmark Arbeidsvoorwaarden in de Audit 2024. Dit doen we om bij te dragen aan de transparantie binnen de sector en het delen van kennis over deze arbeidsmarkt. Het onderzoek biedt inzicht in de arbeidsvoorwaarden van audit professionals in Nederland en helpt hen hun eigen arbeidsvoorwaarden te vergelijken met de marktstandaard.

Belangrijkste bevindingen

Uit het onderzoek blijkt dat de salarissen van audit professionals, met name in junior functies en bij medewerkers tot zes jaar werkervaring, significant zijn gestegen sinds 2022. Voor deze groep was de gemiddelde salarisstijging ruim 4% hoger dan bij professionals met meer ervaring. Starters bij de Big 4 verdienen over het algemeen meer dan concullega’s bij niet Big 4-kantoren. Dit verandert vanaf het niveau van Assistant Manager, waar de salarissen juist hoger liggen bij de medewerkers die werkzaam zijn bij de niet Big 4-kantoren.

Secundaire arbeidsvoorwaarden hoog in het vaandel

Naast het salaris zijn secundaire arbeidsvoorwaarden van groot belang. Audit professionals hechten veel waarde aan vakantiedagen en mobiliteitsbudgetten. Voor senior managers staat hybride werken, na vakantiedagen, bovenaan als meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde.

Minder uren, meer balans

Een opvallende trend is dat audit professionals sinds 2022 gemiddeld minder uren zijn gaan werken, ondanks een gelijkblijvend aantal contracturen. Dit kan worden toegeschreven aan een grotere focus op werk-privébalans en de mogelijkheid om studietijd op te nemen binnen werktijd. Medewerkers van Big 4-kantoren werken gemiddeld 2,8 uur per week meer dan concullega’s bij niet Big 4-kantoren.

Werkgeluk en arbeidsvoorwaarden: een complex verband

Hoewel arbeidsvoorwaarden, volgens recent onderzoek, niet direct bijdragen aan het werkgeluk, blijven ze wel één van de belangrijkste redenen voor audit professionals om van baan te wisselen. Thijs van de Schans, partner bij Qconcepts, benadrukt: “Bij Qconcepts begrijpen we dat werkgeluk draait om meer dan alleen een aantrekkelijk beloningspakket. Toch is het altijd interessant om te weten waar je staat en welke mogelijkheden je hebt.”

"Bij Qconcepts begrijpen we dat werkgeluk draait om meer dan alleen een aantrekkelijk beloningspakket." - Thijs van de Schans, Partner

 

Download het volledige rapport

Deze benchmark is opgesteld na een onafhankelijk en anoniem onderzoek onder 450 audit professionals. Voor een uitgebreid overzicht van de bevindingen en om de volledige benchmark arbeidsvoorwaarden te bekijken, download je het volledige whitepaper via onderstaande knop of deze link.

Contact

Voor meer informatie of vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met:

Carlijn IJzermans
carlijn.ijzermans@qconcepts.nl
+31 6 47135170