Q'er in de spotlight

Q’er in de spotlight Maja: “Mensen en afdelingen bij elkaar brengen, dat maakt bestuurders blij"

3 min lezen

Redactie

Redactie  -  dinsdag 30 juli 2024

Bestuurders willen inzicht, verbeteren en controle. Maja zorgt hiervoor, ze brengt afdelingen en mensen samen om bedrijfsvraagstukken aan te pakken. Hoe doet ze dat en waarom loopt ze warm voor de zorgsector?

Maak kennis met Maja Kouwenhoven

We beginnen met 2 makkelijke vragen: wie ben je en wat doe je?

"Ik ben Maja Kouwenhoven, 35 jaar en woon in Mijdrecht met mijn vriend en zoontje van 3 jaar. Het hele gezin loopt warm voor honk- en softbal en de sport bracht me over de hele wereld. Op de middelbare school had ik als droom om geneeskunde te gaan studeren. Het werd biomedische wetenschappen omdat ik helaas niet werd ingeloot. Na mijn studie ben ik in de zorgsector gaan werken als finance trainee. Al snel ontdekte ik dat mijn interesse verder gaat dan cijfers; ik hou me bezig hoe bedrijfsprocessen efficiënter kunnen en hoe ik iedereen daar in mee krijg.

Vanuit mijn brede interesse ben ik gestart met een MBA, deze studie rond ik in 2025 af. De opleiding geeft mij nog meer kennis en inzicht in alle facetten van de organisatie alsook leiderschapsvaardigheden. Beide heb je nodig bij strategische vraagstukken. Met deze achtergrond en interesse richt ik mij bij Qconcepts Interim & Advies dan ook vooral op business control en projectmanagement in de zorg."

Een passie voor de zorgsector

Passie klinkt mooi, wat betekent het voor jou?

"Voor mij is het de sector die mij van jongs af aan heeft geboeid. Het draait om menselijk contact en bijdragen aan welzijn, ook al is dat vanuit de bedrijfsvoering indirect. Mijn studie biomedische wetenschappen was de bevestiging daarvan. Het was de juiste sector, het gaf me echter ook het inzicht dat ik interactie met mensen nodig heb, wat ik in de wereld van het onderzoek miste. Vandaar ook dat ik de master management, beleid en ondernemerschap in healthcare ben gaan doen.

Ondertussen heb ik gewerkt op finance afdelingen, zorgadministraties, in afdeling overstijgende projecten, met managementteams en bestuurders. Daardoor begrijp ik goed hoe verschillende teams en afdelingen werken, en dat helpt mij om iedereen mee te krijgen in veranderingen. Voor mij is dit heel inspirerend in samenwerken, de kracht van verbinding."

De keuze voor Qconcepts Interim & Advies

Waarom de overstap naar Qconcepts?

"Via via kwam ik in contact met Qconcepts. Ik hoorde er hele positieve verhalen over en het feit dat ik ook intern bij kon dragen aan de ontwikkeling van de organisatie sprak mij heel erg aan. Wisselende opdrachten en steeds in andere keukens kijken was ik al gewend vanuit mijn vorige werkgever en dat wilde ik graag blijven doen. Bij Qconcepts zag ik meteen dat het ervaringsniveau hoog is en een sterke sectorexpertise aanwezig is. Daarnaast is het een hechte en zelfsturende groep, en dat helpt mij om verder te ontwikkelen."

De opdrachten via Qconcepts

Welke bedrijven heb je gezien en wat zijn je plannen?

"Ik heb gewerkt voor diverse zorginstellingen, van GGZ-organisaties tot jeugdzorg en een ziekenhuis. Soms lag de focus op financial control, soms op business control. Mijn werk varieerde van de jaarafsluiting tot het opzetten van managementinformatie, van het maken van dashboards tot de interne afstemming tussen verschillende afdelingen. Ik merk dat business control me beter ligt dan financial control omdat het kijkt naar alle onderdelen van een organisatie en hoe ze (toekomstgericht en duurzaam) samenwerken. De komende tijd wil ik me daarin dan ook verder ontwikkelen, mede door mijn MBA-studie."

De kansen in de zorgsector

Waar liggen volgens jou de kansen en welke bijdrage kan jij leveren?

"De zorgsector staat onder druk door personeelstekorten, stijgende kosten en de toenemende nadruk op duurzaamheid. Hoe gek het ook klinkt, dit biedt enorme kansen voor procesoptimalisatie. Technologische innovaties en data-analyse kunnen de zorgprocessen verbeteren en duurzaamheid bevorderen, wat vervolgens weer bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg. Ook kan dit helpen om duurzaamheidsindicatoren inzichtelijk te maken en hier vervolgens verbetermaatregelen op te kunnen treffen. Vanuit o.a. business control kunnen verbeterpunten geïdentificeerd en geïmplementeerd worden. Door bestaande processen te analyseren, vervolgens inefficiënties te identificeren en tot slot het creëren van draagvlak voor de (duurzame) verandering. Wat mij betreft is een integrale aanpak hierin van belang, waarbij alle lagen van de organisatie worden betrokken."

Blije bestuurders

Dan die ene vraag: zijn bestuurders happy met jou?

"Ja, dat denk ik zeker. Zij zijn blij met mijn kennis van de sector en mijn nieuwsgierigheid. Ik wil weten hoe het zit voordat ik iets ga doen. Bestuurders zijn ook blij dat ze met mij kunnen sparren over bedrijfsvraagstukken en hoe ze die kunnen vertalen naar processen en mensen. Zo helpen we elkaar om verbeteringen door te voeren en in control te blijven."

Meer weten?

Ben jij geïnspireerd door Maja's verhaal en op zoek naar een betrokken en stimulerende werkomgeving? Qconcepts Interim & Advies verwelkomt graag nieuwe teamleden. Of je nu jezelf wilt ontplooien binnen het boeiende vakgebied van finance & BI, data & analytics of business consultancy, aarzel niet om contact op te nemen met Maja (maja.kouwenhoven@qconcepts.nl) of Clemens (clemens.van.der.werf@qconcepts.nl) en ontdek de mogelijkheden om jouw carrière en persoonlijke groei een nieuwe impuls te geven bij Qconcepts.

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie