Thuiswerken bij Q
Column

Gaan we weer terug naar kantoor?

3 min lezen

Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers  -  vrijdag 23 december 2022

Niet alleen in onze organisatie maar ook bij onze klanten is dit een veel gestelde vraag. Door COVID19 heeft werkend Nederland in een sneltreinvaart leren omgaan met thuiswerken en allerlei hybride werkvormen. Zelf vind ik het een verrijking van ons werkend leven en binnen Q is dit een blijvertje. Toch zijn er ook werkgevers die eisen dat hun personeel weer naar kantoor komt. Wat is nu wijsheid?

Werken in een passend ritme

Remote werken, thuiswerken, op afstand werken, het nieuwe werken. Er zijn nogal wat termen die worden gebruikt om aan te geven dat je niet per sé naar kantoor hoeft om te werken. Het niet meer op één fysieke locatie werken, begint steeds normaler te worden. Niet zo gek, want er zitten veel bewezen (financiële) voordelen aan voor werkgevers en productiviteitsvoordelen voor werknemers. 

Toch zijn er organisaties die moeten wennen aan de nieuwe mindset. Thuiswerken vraagt om vertrouwen richting medewerkers en het loslaten van controles. Heel wat anders dan de werkdagen van 9 en 5 die nog over zijn gebleven uit de industriële revolutie. Dit type dagen werkt goed voor fysiek werk en veel minder voor innovatieve kennisintensieve organisaties. Dus, laat die standaard werktijden los

Dat geldt ook voor die dagelijkse stand-up via Teams. Zo’n meeting lijkt ingesteld om te checken of iedereen stipt om 9 uur begint met werken. Leer erop te vertrouwen dat alle collega’s hun verantwoordelijkheid pakken. Laat hun (eind-)resultaten het controlepunt zijn. Op die manier geef je iedereen de ruimte om hun werk te doen wanneer zij dat het beste kunnen doen. De een is een vroege vogel en heeft graag voor 9 uur al een deel van de werkdag achter de rug. Terwijl anderen juist ‘s avonds graag nog even hun laptop openklappen. En ja, er zullen genoeg collega’s zijn die gewoon van 9 tot 5 werken, omdat ze dan in hun ‘flow’ zitten.


Er is meer dan Teams & Google Meet

Binnen Qconcepts blijven wij vasthouden aan het hybride werken. Wellicht wordt deze werkvorm ook wel gestimuleerd omdat wij samenwerken in kleine compacte teams met senior professionals. Toch geldt: hoe goed je als manager ook bent met Teams of Google Meet, het levendig houden van fysieke meetings blijft noodzakelijk. Vooral bij overleggen waar innovatie, creativiteit of een stevige discussie nodig zijn. Het liefst ben je dan met elkaar in een ruimte met dat klassieke whiteboard wat je vol kan kladderen met ideeën. We willen van elkaar leren en ons verbonden voelen. Door op locatie met elkaar in gesprek te gaan, houden we bovendien de unieke cultuur van onze organisatie levend. 

Communicatie als sleutelwoord

Voor het vinden van een goede balans is goede communicatie tussen de teamleden het sleutelwoord. Ik kan mijzelf voorstellen dat wanneer er minder ervaringsniveau of kennis in jouw team zit dat je overweegt om meer fysiek samen te zijn om coaching te geven. Een tip hierbij is om het gesprek aan te gaan met jouw team en samen afspraken te maken. Zo houd je draagvlak en kun je elkaar aanspreken op het gewenste resultaat. 

Kantoor als clubhuis

Wij merken bij Q wel dat de functie van het kantoor belangrijker is geworden. We zijn er minder, maar als we bij elkaar komen, dan doen we dat graag in ons clubhuis met goede faciliteiten. Op dit moment zoeken wij een nieuwe werkplek voor onze teams in Rotterdam en Den Bosch, omdat beide locaties niet meer voldoen aan de huidige wensen en niet meer passen bij de omvang van onze teams. 

Een kantoor in Málaga

Daarnaast starten we in 2023 met een overtreffende trap van hybride werken: ons kantoor in Málaga. We geven daarmee ruimte aan Q’ers die graag in het buitenland willen werken. Zo zoeken we drie auditors die zich daar gaan vestigen en daarnaast geeft het Q’ers de mogelijkheid om internationaal te werken in de vorm van een workation. We kunnen niet wachten om van start te gaan.

"Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met hybride werkvormen.
Vragen jullie medewerkers om weer op kantoor te komen?
Tegen welke dilemma’s lopen jullie aan?"

 

Martijn Boelhouwers
Martijn Boelhouwers

Martijn Boelhouwers is partner bij Qconcepts. Hij begon 20 jaar geleden als accountant en vindt het vak nog steeds mateloos interessant. Zowel inhoudelijk als de ontwikkeling aan de mensen-kant.

Mail Martijn