Q'er in de spotlight

Q’er in de spotlight Koen: “CFO's en COO's inzicht en controle geven, hoe cool is dat?!"”

4 min lezen

Redactie

Redactie  -  woensdag 26 juni 2024

Koen zorgt voor inzicht via overzichtelijke dashboards met kloppende data. Hoogste tijd om Koen eens te vragen: ‘Zijn de CFO’s een beetje blij met jou?’

Maak kennis met Koen van Zon

We beginnen met twee makkelijke vragen. Wie ben je en wat heb je gedaan?

"Ik ben Koen van Zon, 30 jaar oud en woonachtig in Nuenen met mijn vrouw, dochtertje van 1 jaar en een hond. Ik ben in 2017 binnen accountancy begonnen als assistent accountant. Bij middelgrote en grote kantoren ging ik aan de slag binnen samenstel, controle en IT Audit. Al snel ontdekte ik dat mijn interesse verder gaat dan cijfers en ik ben dus breder gaan kijken. Zo kwam ik op het snijvlak van finance / data / IT en dat is waar ik mijn passie vond."

Een passie voor dashboards en data

Passie klinkt mooi, wat betekent het voor jou?

"Voor mij betekent het mensen de tools geven om data en processen te snappen en op basis daarvan te verbeteren. Concreet: ik kijk naar bedrijfsprocessen, ik kijk naar ERP-systemen en naar bedrijfsdoelen. Op basis hiervan maak ik een analyse van wat het bedrijf nodig heeft om te verbeteren en/of om in controle te komen. Gevolg hiervan is dat ik bedrijven uitdaag op niet-financiële processen en -KPI’s om uiteindelijk financieel het resultaat te zien. Ik zie hier een duidelijke verschuiving van focus op finance data naar focus op data van de overige bedrijfsprocessen. Finance kan namelijk nooit volledig in control zijn als de overige aspecten van het bedrijf dat niet zijn. Ik spar hier dus graag met mijn klanten over en implementeer vervolgens een oplossing waarbij we streven naar efficiëntie en een pragmatische aanpak.

Een voorbeeld is Neways Electronics waar ik de rol van business process specialist finance voor de groep heb vervuld. Ik was verantwoordelijk voor de beheersing en optimalisatie van de finance processen en ik was verantwoordelijk voor de finance scope van het nieuwe ERP-systeem en de implementatie ervan. Echter merkte ik dat ik op veel vlakken voor andere afdelingen bezig was met dashboarding en procesoptimalisatie om correcte data te krijgen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld spend rapportages om vervolgens financiële benchmarks te halen. De helicopterview van hoe processen verband houden ten opzichte van elkaar en buiten je strikt eigen discipline werken om vervolgens de financiële doelen te realiseren is de mooiste uitdaging."

De keuze voor Qconcepts Interim & Advies

Waarom de overstap naar Qconcepts?

"Bij Neways heb ik ontdekt dat grote corporates een super leuke uitdaging zijn. Het projectmatig oplossingen implementeren en de organisaties verder helpen is mijn passie. Echter merk je dat bedrijven na een change even moeten acclimatiseren en moeten wennen om vervolgens een volgend traject op te pakken. Het mooie bij de adviestak van Qconcepts is dat doordat je voor verschillende klanten werkt je zelf wel non-stop door kan gaan met verbeteren en implementeren al dan niet bij verschillende opdrachtgevers.

Mede daarom besloot ik naar Qconcepts over te stappen, daar kan ik samen met een team van ervaren professionals meerdere opdrachten per jaar doen. Daarnaast werk je op het snijvlak van Finance en IT vaak in een niche en alleen. Voor mij is het super waardevol dat ik binnen Qconcepts meerdere collega’s heb waar ik inhoudelijk mee kan sparren. Ook geeft Qconcepts mij de kans om verschillende opdrachten te doen, want af en toe is terug naar de roots als financial controller is ook wel heel leuk.

In de eerste 6 maanden bij Qconcepts heb ik nog voor Neways gewerkt. Daarnaast ben ik voor een aantal klanten gestart met Power BI projecten, waardoor zij beter inzicht en controle krijgen over hun organisatie."

De eerste 2 opdrachten via Q

Welke bedrijven heb je gezien en wat zijn je plannen?

"De eerste twee klanten waren Woningbelang (een woningcorporatie) en Chugoku (een verfproducent). Bij Woningbelang was ik financial controller en bij Chugoku was ik business process specialist en hield ik me bezig met een ERP-implementatie. Ik bracht voor Chugoku de huidige bedrijfsprocessen in kaart, deed optimalisatievoorstellen en beschreef de toekomstige processen voor de nieuwe ERP-implementatie. Samen met mijn collega Nick van Breugel stelde wij een RFI op, selecteerde leveranciers en stelde het projectteam samen. Heel erg leuk!

Op dit moment ben ik terug bij Chugoku als Business Architect/Solution Architect voor het volledige ERP-traject. Een uitdagende rol waarbij ik kijk naar alle processen binnen Chugoku. Het is mooi om met de klant het gesprek aan te gaan en stil te staan bij het doel en wat we uiteindelijk willen krijgen. De vraag achter de vraag achterhalen, daar gaat het om en daar dan een plan voor maken. Na deze stap maken we de vertaalslag naar een zoveel mogelijk gestandaardiseerd en efficiënt proces in SAP S4/Hana. En toetsen we continu de oplossing, met in het achterhoofd om de data structuur voor rapportage meteen optimaal te krijgen."

Blije CFO's en COO's

Dan die ene vraag: zijn CFO’s happy met jou?

Ja, dat denk ik zeker. Ik lever inzicht, verbetering en controle, samen met mijn team en samen met de klant. Niet alleen de CFO's zijn blij. Steeds vaker zien de overige directieleden onze toegevoegde waarde ook. Door meer grip te krijgen op data en de kernprocessen is de COO beter in staat om in control te zijn en zijn/haar doelstellingen te halen. Uiteindelijk wordt dit vaak zichtbaar in betere marges waar de CFO dan weer blij mee is. Ook komt steeds meer het besef bij de CFO’s dat zolang we niet goed genoeg in control zijn op de overige processen dat het discutabel is hoe goed we als finance in control zijn. De wisselwerking hierin is super mooi en zorgt ervoor dat er niet meer in afdelingen / disciplines wordt gedacht maar dat de afdelingen weer samen op gaan trekken om gemeenschappelijke doelen te behalen.

Binnen Qconcepts Interim & Advies zien wij de tevreden gezichten van de CFO's en CCO's. Daarom ben ik samen met mijn collega Ralph van der Steen druk bezig om onze data & analytics propositie verder te ontwikkelen. Zodra dit staat kan Qconcepts hier de markt mee op en kunnen wij ons nog nadrukkelijker profileren richting CFO’s en COO's. Voor mij is dit fantastisch om te doen. Ik kan mijn expertise en ideeën kwijt en ben samen met collega’s aan het bouwen, zowel aan onze klanten als aan onze eigen organisatie. Dat inspireert enorm.

Meer weten?

Ben jij geïnspireerd door Koen's verhaal en op zoek naar een betrokken en stimulerende werkomgeving? Qconcepts Interim & Advies verwelkomt graag nieuwe teamleden. Of je nu jezelf wilt ontplooien binnen het boeiende vakgebied van finance & BI, data & analytics of business consultancy, aarzel niet om contact op te nemen met Koen (koen.van.zon@qconcepts.nl) of Clemens (clemens.van.der.werf@qconcepts.nl) en ontdek de mogelijkheden om jouw carrière en persoonlijke groei een nieuwe impuls te geven bij Qconcepts.

Redactie
Redactie

Bij Qconcepts vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. Daarom schrijven onze Q'ers regelmatig een blog over de sector waarin zij actief zijn of actuele wet- en regelgeving.

Mail Redactie